Kockamania

Információ

KockaMánia.hu LEGO blog: bemutatók, hírek, végigjátszások, stb.

Google+

Ez zajlik a Facebookon

iKockaMania LEGO mobilon

Főoldal LEGO Blog

LEGO kocka a csizmában

2012.12.06. 19:20  |  Szerző: Gyuri  |  Hozzászólás: nem érkezett még hozzászólás

Cimkék: Mikulás, ünnepség


LEGO Mikulás

December 6., Mikulás napja. Észak-Amerikában Santa Claus, Angliában Father Christmas, Finnországban Joulu Pukki, a LEGO hazájában, Dániában pedig Sinter Klaas-nak hívják a gyerekek és felnőttek azt a piros ruhás, pocakos, hófehér hosszú szakállat viselő, mindig mosolygós, vidám bácsit, aki a világnak ezen a felén december 6-án, messzi tájakon pedig december 24-én, vagy 25-én sok-sok édességgel, ajándékokkal kedveskedik. A rengeteg ajándékdoboz között, a játék babák, kisautók, könyvek, kötött pulóverek, nyakkendők mellett megannyi LEGO is megbújik, várva az arra a bizonyos napra, amikor új gazdájuk végre birtokba vehetik őket.

A Mikulás, és a hozzá kapcsolódó legenda- és szokásvilág, ilyen-olyan formában, már a középkor óta létezik. Ám a LEGO építőkockáiból csak 1977-ben készült el az első, hivatalos Mikulás (sorszám: 245) a Basic termékcsoport tagjaként. A dobozba rögtön 2 db is került belőlük, egy zöld fenyőfa társaságában. De ennél több információ nem lelhető fel róla. Ezt követően még több, mint 30 különböző készletben jelentek meg, hol egyedül, hol akár hárman is, kockákból felépítve, vagy minifiguraként – legutóbb a Gyűjthető Minifigura sorozat 8. szériájában. De ne siessünk ennyire előre.


az 1977-es, legelső LEGO Mikulások

Az tátott szájú Mikulás ikerpárt 1977-ben egy másik követte, ebben már kedvesen mosolygó valódi társára kicsit jobban hasonlító összeállításban, még mindig a Basic márka alatt, kiegészülve egy fehér rénszarvassal és egy kék szánnal (sorszám: 246). A doboza a jobb szélen fagyöngy mintázatot kapott. Sajnos a Basic-es tervezőkben - akkor még – sok kreativitás nem volt, így aztán a következő 15 év során a további 6 különböző kiadású Mikulás szettek ugyanazt a kerekszájú, pontszemű ábrázatot viselték, egészen 1992-ig, amikor is végre történt valami. 1991-ben jelent meg az első és utolsó olyan hivatalos kiadás, amelyben Mikulásné asszonyság is szerepet kapott.


az 1991-es kiadású Mikulás asszony és ura

Aztán megtört a jég és 1995-ben végre besiklott a hóval borított Town-ban, szánján színes ajándékcsomagokkal a nagyszakállú - már LEGO SYSTEM márkanév alatt, 1807-es sorszámon –, mint valódi minifigura! Ez a készletet az internetes piactereken hozzávetőlegesen 5.000 Ft körüli áron szerezhető be, igazi ritkaságnak számít tehát. Alacsony példányszámú kiadás volt és legelőször Új-Zélandon került a boltok polcaira. Öltözékéből a későbbi példányok a szakállt, a piros sapkát, a puttonyt örökölték, a szürke nadrágot pedig idővel pirosra cserélték.


az első minifigura-Mikulás

Dániában pedig történhetett valami furcsa dolog 1998/99-ben - hogy nem karácsonyi csoda volt, az szinte biztos –, a SYSTEM márkanév alatt sikerült ismét a Basic-ből már ismert, kockából épített piros ruhás, fehér szakállas emberkék készleteit kiadni, pontosan négyet. Eme “figurákat” talán ‘77-ben a padláson felejtett kockákból kellett összeállítania a tervezőknek, véleményem szerint nem sikerültek igazán szépre. Talán a 1127-es a kivétel, de a rénszarvas hátán hanyattfekvő, vagy a kissé amorf arányokkal rendelkező, roppant mód egyszerű 2878-es bizonyosan csak véletlenül kerülhettek kiadásra – még akkor is, ha csokoládé mellé kerültek összecsomagolásra, promóciós céllal.

2000-ben újra minifiguraként jelent meg a LEGO Mikulás. A remek lehetőségre lecsapott a világ egyik legnagyobb üdítőital gyártója (az ő Mikulásuk a reklámjaikban nagy, piros, díszvilágításos kamionnal jár – a szerk.) és rögvest ajándékba is adta azt Japánban(!) az italai mellé. Ebben nem csak maga a Mikulás volt megtalálható, hanem egy 4*4 jeep is, amivel a platóra láncolt kisméretű fenyőfát szállíthatja (1177). A japán vásárlók kedvéért egyébként kiadásra került 2005-ben egy Basic stílusú Mikulás is, amely nem kapott sorszámot és rendes csomagolást sem: csak egy felmatricázott, átlátszó nylon-zacskóra futotta.


itt még nem színes, nagy piros kamionnal furikázik

Ugyanebben az évben kiadásra került a Mikulás kulcstartó (3953) formájában is, ez változatlan kivitelben mind a mai napig beszerezhető a kereskedőknél. Ez az egyetlen olyan LEGO Mikulás, amely lassan 13 éve hivatalosan is forgalomban van. Érdekessége, hogy fekete az övvonala, nem szürke, vagy piros, mint a többi példánynál. 2004-2005-ben egy-egy toll került a piacra, szárukon a minifigura Mikulás buksijával, valamint 2004-ben készült a karácsonyfát, hóembert és egy Mikulást tartalmazó díszkészlet (4759), piros színű szalaggal a könnyebb elhelyezéshez.

A legötletesebb kiadásra egészen 2005-ig kellett várni, ekkor jelent meg a LEGO első hó gömbje (4287) az Egyesült Államokban, amely újra kiadásra került 2006-ban Nagy Britannia területén, de akkor már 4287988 sorszámmal. Benne természetesen a kulcstartóról már ismert Mikulás minifigurával és egy kis zöld fenyővel.Az önálló szettek tekintetében 3 év szünet következett. 2009-ben egy igen egyedi, klasszikus kategóriájú, 5 db minifigurát tartalmazó sorozat 4. szériájának (852753) egyik tagjaként található meg a Mikulás egy középkori katona, két űrhajós, és Robin Hood mellett. 2010-ben és 2011-ben kiadtak két, a korai Basic szériára alapuló, de már szerethetőbb, tetszetősebb kialakítású csomagot. A Mikulás arca inkább hasonlított egy kisfiúra, mint sem egy korosabb úréra, de legalább élethű szemei és kedves mosolya volt. Az elsőben (40010) szánján, ajándékokkal és egy részletgazda barna rénszarvassal, a másodikban (40020) készletben pedig 3 különböző, a téli sportokat kedvelő verzióban: szánkóval, snowboard-dal és sítalpakon, botokkal.

2011-ben csak 4 napig volt beszerezhető – karácsony előtt 1 hónappal - a LEGO saját webáruházában a szép hosszú sorszámot (3300002) kapott "2011-es Ünnepi Szett". A készlet 2 részből áll, testvére (3300020) egy kisfiút és egy díszes karácsonyfát ábrázol. A képet, kandallót, felette koszorút és egyéb berendezési tárgyakat, tűzifát ábrázoló alkotás páratlan a maga nemében.


részletgazdag, szemet gyönyörködtető ünnepi szett

Az i-re a pontot a Gyűjthető Minifigura sorozat 8. szériájában megjelent Mikulással tették fel. Megjelenésében jóval részletesebb kidolgozott példány, talán ez a legszebb darab mind közül. Az arc marad a már jól ismert ragyogó szemű, ősz szemöldökös, de a sapka és a szakáll élethűre változott. A sima piros felsőt egy övvel átkötött kabátra cserélték és a régi puttonyt egy pofás kis barna zákocska váltotta fel.


akárcsak az igazi Joulo Pukki

A szóló kiadások mellett a Mikulás minifigura feltűnt az adventi készletekben is, összesen 11-ben 1998 és 2012 között. Ezek közül van, amelyikben duplán tűnik fel a Mikulás minifigura: a legelsőben (1298) és a 2010. évi adventi kalendáriumban. Utóbbiban egyszer beöltözve, munka közben, másszor levetkőzve, a zuhany alatt látható. Van, hogy nem gyalogszerrel közlekedik a Mikulás: a 2005-ös kiadásban (7324) kutyaszánnal, a 2010–ben (2824) kisvonattal, a 2012-ben (4428) motoros szánon érkezik az ajándékokkal.

A billundi Sinter Klaas életnagyságú szobra egy Koppenhágai játékáruházban.Mindenkinek eredményes, kockákban gazdag Kellemes Mikulásnapot kívánok!


Google Analytics Alternative

ClickyCopyright © 2011-2018 KockaMánia.hu
LEGO®, DUPLO® logók a LEGO Group védjegyei.